Avdrag när du byter tak

Ibland när man går runt i sitt hus och kollar kan det vara lätt att få känslan av att allting bara kostar pengar och det kan vara svårt att veta vilken ände man ska börja i. Att äga ett hus är dyrt och det kräver en hel del underhåll och arbete och det kan därför vara skönt att veta vad man kan få avdrag och liknande för för att på så sätt få ner kostnaderna.

Taket på ditt hus kan ofta kännas som en svår och dyr uppgift och det är nog många som känner igen sig i känslan att man inte riktigt vet hur man ska gå tillväga när det är dags att lägga nya plattor på taket. Oftast är detta inte ett arbete man klarar av själv, utan för att få önskvärt resultat ska man faktiskt ta hjälp av en utbildad takläggare för takläggning som vet hur arbetet skall utföras. Detta dels för att det kräver en del kunskap, men också för att det är en säkerhetsrisk att klättra upp på ett tak man inte vet kvaliteten på.

Precis som många hantverkare ingår takläggare inom kategorin för ROT- och RUT-avdrag vilket innebär att du som privatperson har rätt att göra avdrag för utfört arbete. Att regeringen valde att införa RUT- och ROT avdrag hjälper inte bara husägare utan har gjort att en hel bransch har blivit mycket lätthanterligare och det kan vara skillnaden mellan om man ta tag i de saker som behöver fixas på huset eller ej. Speciellt när det gäller större och dyrare arbete som att till exempel lägga om taket.

Men hur fungerar då egentligen ROT-avdraget? ROT-avdraget styrs av din inkomst och hur mycket skatt för din tak du betalar och du har möjlighet att göra avdrag upp till 50 000 kr per år. För att utnyttja avdraget måste du äga och bo i bostaden där arbetet skall utföras och den som skall utföra arbetet måste ha en F-skatt eller A-skatt. På skatteverkets hemsida kan du läsa en utförligare beskrivning av vad som krävs, men det som är bra och intressant att veta är ju att takfirma i borlänge går under kategorin för godkänt ROT-avdrag vilket innebär att du nästa gång det blir dags att fixa taket men gott samvete kan anlita en takläggare utan att vara orolig att det ska kosta dig skjortan.

Då takläggare inte alltid är speciellt billigt kan detta kännas som en stor trygghet att veta om, och är det något arbete man inte vill fuska med är det väl just taket så att det en regnig novemberkväll helt plötsligt inte börjar droppa in vatten från alla möjliga håll. Då kommer arbetet garanterat bli mycket större och mer omfattande än vad det hade behövts bli om man anlitar en bra takläggare från första början.